Važniji datumi iz života Nikole Tesle

10. VII (srpnja) 1856.

Rodio se Nikola Tesla u selu Smiljanu kraj Gospića u Lici. Otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, majka Đuka, domaćica. Imao je tri sestre i brata koji je umro mlad.
1861.
Započeo osnovnu školu u Smiljanu gdje je završio prvi razred.
1862.
Preselio se roditeljima u Gospić. Otac mu je govorio njemačkim, talijanskim i pisao pjesme. Nikola se koristio bogatom knjižnicom Oca.
1866.
Tesla je završio osnovnu školu i nastavio školovanje u nižoj realnoj Gimnaziji u Gospiću. U slobodnim satima vježba snagu volje i koncentracije.
1870.
Upisuje se u višu realnu gimnaziju u Karlovcu. Izvrstan profesor fizike i Teslina radoznalost pomaže mu dobro upoznati taj predmet. Najviše je zainteresiran za elektricitet.
1873.
Završava gimnaziju i maturira. Vraća se u Gospić gdje uskoro obolio je od Kolere. Otac traži od Nikole da pođe putem svećenika, Nikolu zanima tehnika.
1877.
Započinje studiranje elektrotehnike na Visokoj tehničkoj školi u Gracu. Zbog nedostatka novca nastoji studij završiti u što kraćem roku.
1878.
Profesor Peši demonstrira Gramov stroj. Zapazivši jako iskrenje na komutatoru, Tesla ga upozorava na nesavršenost uređaja i ističe potrebu pronalaska motora bez komutatora. Profesor Peši uspoređuje Teslin prijedlog s pronalaskom "perpetuum mobile". Svoju zamisao Tesla ostvaruje četiri godine poslije.
1879.
Završava studij u Gracu, vraća se u Gospić na odmor.
1880.
Ispunjavajući očevu želju, odlazi na sveučilište u Prag. Studij prekida zbog nedostatka materijalnih sredstava. Vraća se u Gospić. Pije i kocka se.
1881.
Zahvaljujući rodbinskim vezama zapošljava se kao crtač u Centralnom telefonskom uredu mađarske vlade u Budimpešti. Usavršava neke uređaje i pronalazi metode za pojačanje glasa u telefoniji.
1882.
Otkriva obrtno magnetno polje putem razdvajanja izmjenične struje na dva, tri i više nezavisna strujna kruga. U šetnji gradskim parkom u Budimpešti otkriva svom prijatelju Sigetiju pronalazak i izražava želju što prije ga eksperimentalno dokazati. Štapom u pijesku crta shemu elektromotora kojeg će šest godina poslije patentirati u Americi.
Odlazi u Pariz, gdje ga prima direktor Edisonove elektrotehničke kompanije Charles Batchellor. Zapošljava ga i Tesla radi na poboljšanju dinamo-strojeva, stvara automatske upravljače i postaje poznat kao stručnjak koji je u stanju pronaći kvar u bilo kojoj električnoj centrali za vrlo malo vremena..
1883.
Javno demonstrira svoj prvi motor izmjenične struje bez komutatora. U Evropi nitko nema sluha za takav patent. Savjetuju mu odlazak u Ameriku i osnivanje vlastite kompanije.
1884.
Tesla se vraća u Pariz i traži pomoć za izradu motora, ali je odbijen. Odlučuje se na odlazak u Ameriku. Direktor Edisonove kompanije Charles Batchellor u pismu upućenom Edisonu, ovim riječima preporučuje Teslu; ''Poznajem dva velika čovjeka, jedan ste Vi, a drugi je ovaj mladić kojeg Vam preporučujem''
Iste godine, razočaran nerazumijevanjem u Evropi, Tesla odlazi u Ameriku. U džepu ima samo 4 centa. Edison ga zapošljava u svojoj kompaniji "Machine Works" u New Yorku. U početku su mu ponuđeni poslovi održavanja za 18 dolara tjedno. Edison mu je obećao 50 000 dolara kao nagradu ukoliko usavrši dinamo-stroj. Nekoliko tjedana poslije usmenog dogovora, Tesla je svoje obećanje proveo i traži od Edisona svoj novac. Edison odgovara kako je novčana zasluga za usavršavanje bila samo šala. Tesla razočaran njegovim odgovorom odmah napušta posao i njegovu kompaniju. Sukob s Edisom, medijski rat između njih, trajat će godinama.
1885.
Osniva kompaniju za proizvodnju i usavršavanje novog sustava osvjetljenja lučnom rasvjetom. To je bilo vrijeme u kojem su takvu električnu rasvjetu ulica i trgova građani voljeli. U ožujku iste godine prijavljuje svoj prvi patent, koji se odnosi na usavršavanje lučne sijalice.
1886.
Kompanija prestaje raditi, Tesla je bez novca i u dugovima. Prikuplja snagu, preživljava radeći svakojake poslove. Kopa kanale, kocka se. Pomaže mu direktor Wester Uniona za Evropu, profesor William A. Antony, koji je i sam bio velik znanstvenik. Njegovim ugledom, prikuplja dovoljno novca za izgradnju svog laboratorija u New Yorku.
1887.
U travnju njegova "Electic Company'' otpočela je sa radom od pola milijuna dolara. Realizira ideje koje se odnose na motore i generatore. Svaki model od bakra i željeza funkcionira točno onako kako ga je Tesla prije zamislio.
Prijavljuje Američkom birou za patente pronalazak motora izmjenične struje. Prijavljuje još oko 40 patenata. To su opsežan sustav motora, generatora i transformatora za prijenos električne energije pomoću dvije i više izmjeničnih struja.
1888.
Odobreno mu je niz povijesnih patenata, uređaje i aparature koje koristimo i danas. U svibnju iste godine javno pokazuje svoje izume i drži predavanje u Američkom udruženju Elektroinženjera AIFF, na tu temu: "Novi sustav motora i transformatora izmjenične struje". Odmah nakon predavanja američka kompanija "Westinghouse" vlasnika Georga Westinghousa otkupljuje sve patente i osobno angažiraju Teslu da radi na usavršavanju za komercijalne svrhe.
1889.
Poslan je u Strasbur da bi uredio automatske regulatore osvjetljenja. Jednogodišnji boravak iskorištava za izradu svog prvog motora bez komutatora.
Tesla nakon 5 godina boravka u SAD postaje njezin državljanin . Istražuje generatore srednjih frekvencija i luminiscentne izvore svjetla. Iste godine posjećuje domovinu.

U razdoblju 1891- 1892. održava niz predavanja

20. svibnja 1892.

Održao je drugo predavanje u Američkom udruženju elektroinženjera Columbia College. Predaje u Kraljevskom društvu Velike Britanije, u udruzi elektroinženjera Francuske i Udruzi francuskih fizičara na temu "Istraživanja sa strujama visokih frekvencija i njihova primjena kod umjetnog osvjetljenja'", odnosno luminiscentne pojave pri utjecaju visokofrekventnih struja, prijavljujući niz novih patenata iz tog područja.

1892.
Za vrijeme predavanja u Parizu dobio je telepatski glas da mu je majka bolesna i na umoru. Ubrzo dolazi u Gospić gdje je zatiče na samrti. Umrla mu je u rukama. Poslije sahrane posjećuje Zagreb i Beograd.
1893.
Kolumbova izložba bila je zamišljena kao proslava 400 godišnjice otkrića Amerike, koja je žudjela za spektaklom. Rat između Edisona i Tesle postao je ratom struja. Westinghousova kompanija jer su bili jeftiniji, dobila je ugovor za postavljanje cjelokupne elektroopreme za proizvodnju struje i osvjetljavanje velikog svjetskog sajma "Chicago World Fair", Tako je 1. svibnja 1893 godine održan prvi sajam elektrotehnike u povijesti. Svjetla su bljesnula kada je predsjednik Grover Clevelend, podigao ručku od zlata i slonovače, smiren i dostojanstven, zvonkim glasom objavio da je izložba u čast Kolumbu otvorena. Bio je otvoren puta za izgradnju hidrocentrale na Nijagari.
1894.
Tesli je dodijeljen počasni doktorat Jelskog i Kolumbija sveučilišta i Elliott Cresson medalju Franklinovog instituta.
1895.
Dana 13. ožujka u 2.30, izgorio je Teslin laboratorij u Južnoj petoj aveniji u New Yorku. Šesterokatnica u kojoj se nalazio bila je do temelja uništena. Direktor Morganove banke E.D Adams dao je sredstva za nov laboratorij u 46. East Houston Street, New York, koja je Proradila već poslije 4 mjeseca. Iste godine počinje se okretati prvi generator od 5000 konjskih snaga u hidrocentrali na Nijagari. U Kolovozu isporučena je energija prvom potrošaću, današnja Američka aluminijska kompanija.
U rujnu pušten je u rad prvi dalekovod od 35 km za obližnji grad Bufalo.
Tri dana poslije puštanja u rad hidrocentrale na Nijagari, proradila je hidrocentrala na slapovima Krke kraj Šibenika u Hrvatskoj, koja je bila kompletna. Na šesnaest kilometara dalekovoda bilo je postavljeno 6 trafostanica.
U prosincu 1895 godine profesor Rontgen objavio je svoje otkriće X zraka. Tesla je poslao Nijemcu odmah slike sjeni, a ovaj mu je ubrzo odgovorio; "Slike su vrlo zanimljive. Kad biste samo bili ljubazni i otkrili mi način na koji ste do njih došli" Tesla je otkrio i eksperimentirao sa X zrakama, nazivajući ih kozmičkim, prije njega.
1896.
Tesla i dalje proučava i eksperimentira x - zrake. Iste godine u prosincu dodijeljeno mu je počasno članstvo Jugoslavenske akademije nauke i umjetnosti.
1898.
Već početkom 1890, nakon što je obolio od djelomične amnezije, kao posljedica višemjesečnih mentalnih napora i dugih sati provedenih u laboratoriju, Tesla je uporno radio na bežičnom telefonu, i bežičnom prijenosu energije. 1892 godine Sir William Crookes potvrdio je Teslinu intuiciju da bi elektromagnetski valovi u prostoru zaista mogli koristiti se za bežični prijenos. Tesla je okrenut istraživanjima sa transformatorima bez željezne jezgre, eksperimentira i upotpunjuje oscilatorske strujne krugove. Ustanovljuje predajne i prijemne odnose bežičnog prijenosa energije.
Prijavljuje patent za upravljanje brodova i vozila na daljinu- bežičnim radio putem.
Nakon toga ideju i patent spektakularno pokazuje na jezeru rijeke Hudson, novinarima koji nisu bili zainteresirani. Pionir robotike bio je gotovo ismijan. Tesla svejedno okreće sve svoje misli bežičnom prijenosu energije.
Jednog dana 1898 testirajući malen elektromehanički oscilator, bez ikakvih namjera pričvrstio ga je za potporni željezni stup koji je bio postavljen kroz čitavu zgradu u ulici East Houston br. 46. koji se protezao sve od pješčanog poda do podruma. Udobno se smjestio u naslonjač. Takav uređaj kako mu se brzina povećava, postiže rezonanciju prvo s jednim a onda s drugim predmetima u sobi. Tada bi započeo ples opreme i namještaja prostorijom. Tom zgodom, zgrade u okolici počele su se ljuljati i tresti, građani su bježali na otvoreno tražeći spas od potresa kojeg je izazvao. Nakon intervencije policije, Tesla više nije mogao eksperimentirati u gradu.
Hvalio se da bi Brooklynski mosti ili cijeli planet mogao razoriti kad bi mu se prohtjelo.
Ista 1898 godina zatekla je Edisona i Teslu u utrci tko će od njih dvojice nevjerojatnim tvrdnjama zabezeknuti umove običnih smrtnika. Iste godine Teddy Roosevelt podnio je ostavku na položaj pomoćnika tajnika u mornarici.

1899.

Colorado Springs

Od ljeta te godine Tesla vrši eksperimente s radio stanicom snage 200 kw u Coloradu. Šalje signale čak do New Yorka koji je na 200 km. udaljen. Visokofrekventni ''Teslin transformator'' u laboratoriju bacao je iskru preko 4 metra, napona 10 miliona volti. On prvi koristi ulje kao izolator.
Otkriće ''stojećih valova 4. VII (srpanj) 1899 u Colaradu Springsu, koji nastaju prirodnim pražnjenjem, Tesla je komentirao u člancima iz 1900 pod naslovom "Problem povećanja ljudske energije", "Način prijenosa kroz prirodne sredine" i u članku "Prijenos električne energije bez žica" 1904 godine. Tesla navodi da približna dužina stojećih valova, varira između 25 i 70 km i da je najniža rezonanca pri kojoj se javlja efekt stojnog vala 6 Hz. u intervalu ne manje o 0,08484 sekunde, vrijeme potrebno da val ode i vrati se od točke na suprotnoj strani Zemlje od mjesta predajnika.
Tesla je pronašao nosivi vala slanja energije ili električnog potencijala. Biti će to stojni val. Za Zemlju biti će to vibracije niskih frekvencija, koje jednim dijelom ulaze u područje zvučnih vibracija ili na samoj njenoj donjoj ili gornjoj granici. Zbog toga je Tesla namjerno prigušivao magnetski dio elektromagnetskog polja u korist električnog.
Elektromagnetskim prigušenjem uređaja, jačao je električni potencijal. Čitav toranj ponašao bi mu se kao niskofrekventni rezonator, koji je istovremeno bio oscilator i antena.
03. siječanj 1900.
Tog dana pod snijegom okovanim laboratorijem, sa iskrama koje su nastale uslijed djelovanja visokofrekventnog oscilatora prema podu, Tesla uočava pojave ''vatrenih lopti'' ili loptastih munja, koje se sporo kreću. Zapaža da mogu zastati i promijeniti smjer kretanja, idu horizontalno sa zemljom, traju i do 5 sekundi. Bio je to efekt u kojem više munja poslije proizvedenih, prelazile su preko jezgri loptastih munja.
Tesla se trijumfalno vraća u New York. Odmah, dobivši izvjesnu sumu novca, započinje gradnju Svjetskog centra za telegrafiju na Long Islandu, koji se nalazi 60 milja od New Yorka. Izgledalo je da nastavak njegovih istraživanjima nema kraja.
Westinghousova kompanija zbog rizičnih ulaganja u nove poslove, stalno je na rubu bankrota. Od Georga nije mogao očekivati veću financijsku potporu. Bankar
Morgan ga je odbio. Jedno vrijeme financirao se prodajom opreme iz Colorado Springsa, u kojeg je još nekoliko godina poslije odlazio na razmišljanje i poneki eksperiment.
1901.
Započinje gradnja tornja Waldencliffe na Long Islandu. Kad je dovršen bio je visok 56 metra. Izgradnja tornja dugo je prolongirana zbog iskopa temelja. Malo je tko znao da ispod razine zemlje, bio je iskopan dubok i širok bunar do dubine koja će odgovarati visini tornja. Nitko ni danas ne pretpostavlja s sigurnom točnošću čemu je trebao poslužiti.
1906.
Nakon nekoliko godina pokušaja da završi toranj na Long Islandu, konačno bio je prisiljen odustati od daljnje gradnje, jer je ostao bez ikakve financijske podrške. Bankrotirao je i ostavio dugove vjerovnicima. Doživljava nervni slom, postavši depresivnim. Često se seli, živi od milosti prijatelja. Od vrlo bogatog čovjeka postao je prosjak koji se potpuno izolirao od ljudi. Najbolje prijatelje našao je u jatima golubova koje hrani u gradskim parkovima. Tako će jednog dana upoznati svoju golubicu.
1911.
Tesla prijavljuje patent turbine, koja umjesto lopatica ima glatke paralelne ploče. Bez plaćanja patentne autorizacije, iste godine, nakon njegove smrti, jedna pa potom ostale, najveće američke korporacije u industriji nafte, počinju koristi ovu turbinu kao najbolji uređaj za izvlačenje crne tekućine.
1916.
Prijavljuje svoj posljednji patent - mjerač protoka tekućine.
1917.
Američki institut elektroinženjera odlikovao je Teslu "Edisonovom medaljom"
Tesla u autobiografiji kronološki ispisuje svoj život do 1919. godine.
1921.
Objavljuje članak ''Međunarodni promet'' u kojem izlaže svoju ideju o mogućnosti veze između planeta pomoću ultrakratkih valova. Zamisao je realizirana 1946. kada su prvi valovi sa Zemlje otišli do Sunca, Mjeseca i vratili se natrag.
1922.
Predao je nakon dosta dugo vremena čitav niz patenata vezanih za fluidnu mehaniku, koji nisu do kraja obrađeni, ni nadopunjeni. Tako su ušli u zastaru i postali općim vlasništvom države.
Postaje počasnim doktor tehničkih znanosti na Tehničkom fakultetu u Beogradu. Iste godine dodijeljena mu je titula počasnog doktora sveučilišta u Zagrebu.
1925.
1934.
Dodijeljena mu je Medalja John Scot u Philadelfiji u znak priznanja za višefazni sustav električne energije.
1937.
Izabran je za člana Akademije prirodnih nauka u Beogradu.
Kada mu je FBI (The tower was dismantled on July 4, 1917.) nakon prvog svjetskog rata srušio toranj na Long Islandu, navodno, da bi mogao koristiti kao odašiljač stranim agentima, posljednjih dvadeset pet godina život Tesle biti će obavijen tajnom.