Monasi naseljavaju "Svetu goru" Atos

 

Samostan Rosanu u Meteori u Tesaliji - Grčka

Bizantski su carevi još u 5. st. osnovali samostane na gori Atos, a sigurno su od 9. st. ondje živjeli monasi. Tek Atanasije iz Trapezunta osniva uz pomoć bizantskog cara Nikefora Foke samostan 963. i ustrojava prvi zajednički život monaha na Svetoj gori. Dok su na zapadu tri temeljne monaške vrline; siromaštvo, nevinost i poslušnost. Istok naglašava nešto drugo; budnost, post, molitvu i suze. U prvom planu nije zajednički život, on je u labavoj zajednici, zajedno su dva dnevna bogoslužja rano ujutro i kasno poslijepodne, preostali dio dana monah provodi sam. Propisana su dva stroga posta u tjednu - srijeda i petak, kada se dobiva oskudan obrok.

Istočno je monaštvo jače nego zapadno obilježeno dubokom mistikom, napor da se Bogu priđe bliže meditacijom. Monaštvo je u Istočnoj crkvi steklo veliko značenje. Mnogi monasi imaju sposobnost iscjelitelja i proroštva.

Jedan od najvažnijih grčkih mistika bio je Simeon, novi teolog ( - 1022.). On je podržavao zahtjev da se monasi snažno proročki nadahnu umijećem uranjanja.

Samostan Dionizije na gori Atos

 

Monaška republika Atos nalazi se na poluotoku Ajion Oros,

najistočnijem poluotoku Halkidike.